La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.564.871
Usuaris Conectats : 9


Colla Gegantera de la Norilca


Qui sóm?

Som la Colla dels Gegants de Via Europa que va néixer a partir de la gent que va crear o col·laborar a La Web dels Gegants de Mataró.


Quins Gegants Tenim?

Actualment comptem amb tres gegants propis: la Norilca, el Senyor Queco i en Zig-Zag.

La Norila és una geganta de 3,10 metres d'alçada i 40 kilos de pes; és molt equilibrada i pot ser portada fàcilment per gairebé qualsevol persona de més de 16 anys.

El Senyor Queco, tot i que medeix 2,60 metres, només pesa 10 kilos i pot ser portar tant per adults com per nens de més de 9 anys sense cap mena de dificultat.


Com és el nostre uniforme?

Camisa grana, mocador verd, pantaló blau i faixa negra. I tant és si espardenyes o sabates esportives...!


Vols formar part de la Colla?

Si voleu formar part de la colla (músics, portadors, col·laboradors...) o contactar amb ella, només cal que envieu un correu a: norilca@gegantsmataro.cat

També podeu adreçar-vos a les oficines de l’AVV de Via Europa–Nou Parc Central, al C. d’Alemanya, 27.


Algunes actuacions concretes dels membres de la Colla de la Norilca

Organitzar la Cercavila de Gegants i la Trobada de Gegantons i Capgrossos de les festes del barri Via Europa-Nou Parc Central, marcant-nos com un dels objectius, treure al carrer gegants que normalment no acostumen a sortir.

Fomentar el fet geganter en el col·lectiu infantil, realitzant cada any una cercavila de nans, gegantons i bestiari on per protagonistes hi ha els nens i nenes de la ciutat.

Recuperar l’històric gegant del Grup Barrila, en Pere Joan Ferrer Destorrent (en procés a mans d'en Xavier Maymó)

Recuperar un dels gegantons del Grup Dimoni Brut que, ara es pot veure restaurat i exposat a la botiga La Closka al carrer de Bonaire.

Buscar una nova casa i colla a les Cinc Sènies, per dos gegants del conegut Nona, guardats des de fa anys (i darrerament molt deteriorats) als magatzems de l’Escola de Les Aigües.

Buscar informació sobre tots els gegants que hi ha o hi ha hagut a Mataró i donar-los a conèixer mitjançant el nostre Web.

Informar, assessorar i col·laborar en iniciatives com 'Geganters d'enlloc' (actualment 'Geganters de La Llàntia' per la de recuperació dels antics gegants de les Cooperatives.

Cooperar i col·laborar per donar a conèixer el moviment geganter a Mataró, fenomen pràcticament únic no només a Catalunya, sinó a tot el món.


Una mica d’història…

Des de ben jovenets, en Toni i la Coral, anaven arreu de Catalunya per conèixer els gegants de tot el país. Preguntaven a les colles dades sobre les figures, en feien unes fotos i seguien totes les cercaviles i festes del principat. Quan arribaven a casa, arxivaven tota la informació en un programa informàtic específic de gestió de gegants que va fer en Toni, el GeganCat (al principi però, tot era manual ja que les càmares de fotos digitals tot just começaven a veure la llum a uns preus mitjanament accesibles...).

Cada vegada el número de gegants catalans creixia i les obligacions dels dos també, de manera que es feia difícil estar al dia de tot el moviment geganter. Va ser llavors quan van decidir centrar-se només a Mataró i estudiar a fons la història de totes les seves figures… Van consultar centenars de publicacions, arxius, i van entrevistar un gran número de persones que d’una manera o altra havien estat vinculades al món geganter. Cal destacar també la col•laboració d’algunes persones com en Jordi Miralles i l’Àgata Solà que van aportar dades curioses i fotografies històriques…Part de tot aquest treball és el que, des del 2002, es pot veure a La Web dels Gegants de Mataró.

Amb quasi dos anys de vida, el web ja estava a ple rendiment i tot i la gran feinada que portava, els seus creadors trobaven a faltar alguna cosa… Va ser llavors quan van pensar: per què La Web dels Gegants de Mataró no pot tenir un gegant propi…?

El 27 de febrer de 2005, aprofitant la festa del 5è aniversari de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, la Norilca va sortir per primera vegada pels carrers de Mataró acompanyada pel grup de música Stromboli de Vilassar.

Aquí va néixer la Colla Gegantera com a tal... amb pocs recursos, pocs portadors, sense música propia, vestuari escàs, sense transport ni local per guardar el gegant... però no per això menys activa i engrescada, ja que sempre que ha volgut ha sortir a fer ballar el seu gegant i sempre s’ha mogut entre els primers llocs del rànking geganter de Mataró... i certa atracció sí que deu tenir la Norilca, ja que mai li han faltat col•laboradors i gent disposada a donar un cop de mà (especialment la Colla d’en Lucius Marcius de Peramàs, que li ha ofert sempre allotjament, transport, acompanyament i suport a les cercaviles amb els seus músics i geganters).

Aviat a la colla s’hi va unir un nou membre: l’Antoniu, un petit gegantó que feia anys que dormia a casa seva, al carrer de Sant Antoni i que els membres de la web es van entossudir en fer-lo sortir al carrer de nou, cosa que van aconseguir per La Gegantada de 2005. La presència de l’Antoniu a la colla va motivar que molts nens i nenes s’apropessin.. no només a mirar els gegants sinó a fer de geganters.. Des d’aquella primera sortida el 2005 més d’una trentena de nens han estat portadors d’aquest petit, però carismàtic gegantó.

Alguns d’aquest nens es van fer fixes a la colla i amb el temps ja no en tenien prou amb l’Antoniu: els nens creixien però l’Antoniu no. ..! I alguns van començar a posar-se sota la Norilca amb la idea d’aixecar-la i fer-li donar quatre voltes, però una cosa era provar-la i l’altra comprometres a portar-la durant tota la cercavila... Tot i que la Norilca és fàcil de portar i no és especialment pesada, no és apropiada per a nens.

És per això que va néixer la idea de fer un altre gegant a la colla, tan gran com la Norilca però amb un pes molt reduït (quasi com l’Antoniu) perquè nens i nenes a partir de 8 anys el puguessin portar... El Senyor Queco va aparèixer per primera vegada el 29 de setembre de 2007 a la festa del Col•legi Sol-Ixent i com que els nanos no en tenien prou, el mateix dia, van fer una improvitzada cercavila fins al carrer d’Alemanya on s’inaugurava el nou local de l’Associació de Veïns de la Via Europa i van acabar la festa amb un munt de balls i una dormida final. El Senyor Queco és uns dels primers gegants d’aquesta alçada (2,60m) fet especialment per nens, cosa que va fer que amb només una setmana de vida, molts ja feien torns per a portar-lo...!I aquest és un breu resum de la nostra història: des dels inicis de la nostra afició pels gegants fins a l’aparició d'en Zig-Zag, l’última figura que s’ha incorporat a la colla però... de ben segur que, d’aquí a poc temps, perdrà aquest privilegi...Copyright © 2002 Brazamas