La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.626.211
Usuaris Conectats : 5


Reina

www.gegantsmataro.cat

Nom: Reina
Parella: Rei
Entitat: Ermita de Sant Simó

Any: Anys 70

Recerca d’en Jordi Miralles


Sant Simó ha tingut des de sempre gegants tan coneguts com en Rebentaxarxes, el Paler i la Maria de Mata, però fins ara era desconeguda l’existència d’una parella de reietons construïts per a les festes de la parròquia de l’any 1975.

Un grup de nens i joves encapçalats per l’activista cultural Miquel Lleixà i Mora, construí una parella reial de gegants amb pasta de paper i cola que sortiren dos anys per les festes.

En l’edició del setmanari Mataró, periódico del Maresme editat per la Red Catalana de premsa del Movimiento en el seu número corresponent al dissabte 25 octubre de 1975 es pot llegir el programa de l’Aplec de Sant Simó i hi llegim el següent:

4,30 h. tarde “pasacalle de gigantes y juventud anunciando las fiestas

Sembla que la cosa no quedà en aquest acte ja que pel que fa al programa del dia següent hi consta:

Domingo dia 26 octubre; 4 tarde concentración en la parroquia para el traslado de una piedra de la Ermita. A las 4,30 colocación de la primera piedra en los solares entre la calle Siete Partidas y Madern y Clariana de la nueva Iglesia y Centro de Actividades para los barrios de El Palau y Matadero

Sabem que en aquest acte de la col·locació de la primera pedra de l’església del Palau hi participà la parella de gegants ja que la mateixa publicació del dimarts 28 d’octubre apareix un gran reportatge i dues fotos on es veu la parella gegantina.

El text del reportatge diu:

Primera piedra a una nueva Iglesia
El pasado domingo en EL Palau tuvo lugar el acto de colocación de una piedra de la Ermita de Sant Simó , al objeto de erigir un nuevo templo en dicho lugar. La ceremonia fue oficiada por el reverendo cura párroco don José Colomer y asistió nuestro alcalde señor Robert, al que acompañaba su distinguida esposa Conchita Donedeu de Robert además de otras personalidades y representaciones


L’any següent, el 1976 els gegants segueixen sortint ja que surten anunciats als actes:

Dissabte 23 octubre:
A les 17 h.“pasacalle de gigantes y juventud anunciando las fiestas”
Dissabte 30 octubre:
A les 22,30 h. “Foc de camp”,”castanyada” y “Ballada de gegants”

Algú recorda que els gegants desaparegueren el 1977 ja que foren objecte d’una “cremà” a mode de falla valenciana; prova d’aixó és que no surten mencionats als programes dels anys 1977 i 1978.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

30/10/1976 - Festes de Sant Simó (Foc de camp, Castanyada i Ballada de Gegants)
23/10/1976 - Festes de Sant Simó
26/10/1975 - Festes de Sant Simó (Col·locació de la Primera Pedra de l'Església del Palau)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat