La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.643.050
Usuaris Conectats : 7


Avi

www.gegantsmataro.cat

Nom: Avi
Alçada: 4,20m
Parella: Àvia
Barri: Els Molins

Constructor: Arnau Guardi (rèplica i pintura del cap), Montserrat Riera (vestuari), Roger Albert Casanova (cavallet), Jordi Pedragosa (estructura)

Any: Rèpliques estrenades el 8 de maig de 2022

Padrins: Pasqual
Padrins: Palaueta

Fillols: Rebentaxarxes

< Veure Avi anterior >

L’Avi i la Iaia formen la històrica i famosa parella de gegants antics de l'Esplai Garbí. Unes figures de més de quatre metres d’alçada (els més alts de la ciutat) que van néixer a l’any 1979.

Aquests enormes gegants representen una mena d'homenatge a tots els avis i àvies, tant directament relacionats amb els nens de l'esplai, en particular, i de qualsevol lloc, en general.

Els primers, i històrics Avis del Garbí es van construir a principis de l’estiu de 1979 i es van estrenar a Les Santes d’aquell any. Els caps estaven fets de cartró i els van fer diversos membres de l’esplai. Els vestits de la parella van ser dissenyats i confeccionats per Joaquima Barbena, mare d’una de les monitora de l’esplai, Montse Borrell. L’Avi, amb un cigarro, bigoti, cabell llarg, boina, camisa clara, armilla negra i una corbata de colors ben vius; la Iaia amb els cabells recollits, boca mig oberta mostrant una dent, vestit fosc i davantal.

Les dues testes dels gegants van ser substituïdes l’any següent per unes de fibre de vidre, dissenyades per en Josep M. Gomis. El nou Avi perdia el bigoti i aparexia ara amb la boca mig oberta ensenyant una sola dent. La Iaia, apareixia ara amb un melancòlic somriure però amb la boca tancada sense ensenyar cap dent. Els nous avis es van estrenar el 20 de juny de 1980 per les festes de l’esplai i, és amb aquestes fisonomies, que van voltar per Mataró durant quasi quinze anys, convertint-los en una de les parelles de gegants més conegudes i populars dels anys vuitanta i primera meitat dels noranta.

La darrera sortida de la parella va ser durant la cercavila de gegants de la diada de Sant Jordi de 1994. Des de llavors, els gegants no van tornar a sortir, a causa, en bona part, dels canvis de seu de l’Esplai Garbí (deixa el carrer d’en Palau, al centre de Mataró, on havia estat prop de 20 anys i s'instal·la, primer, al carrer de Velázquez i, més tard, a l’edifici de Les Esmandies) i de relleu generacional dels seus membres.

Les antigues testes de cartró es van guardar durant molt de temps a l'últim pis de l’antiga seu de l’esplai, al carrer d’en Palau. Segurament es van quedar allà quan l’esplai es va traslladar al carrer de Velázquez. Les testes de fibre de vidre sí que es van portar a la seu del carrer de Velázquez i, posteriorment, a Les Esmandies. Un cop allà, hi va haver diversos intents de recuperar els Avis – el 2006, per exemple –, però el projecte mai es va arribar a dur a terme. Aquests caps hi són guardats fins el 2019, en què l’esplai les cedeix a en Jan Portet, impulsor de la futura recuperació de la parella.

No és fins l’any 2022, que els Avis tornen al carrer. Gràcies a una iniciativa de l’antiga Colla Gegantera d’en Terenci (actualment, Colla del Barri de Molins), es van fer unes rèpliques exactes de les antigues testes dels gegants; Arnau Guardi s’encarrega de la de l’Avi i Eloi Romañà de la de l’Àvia. La pintura i maquillatge va a càrrec d’Arnau Guardi. Els vestuaris els confensiona Montserrat Riera basant-se en els vestits originals dels gegants (igual que havia fet mesos enrera amb la roba d’en Rebentaxarxes) i els cavallets de fusta fets per en Roger Albert Casanova. Els cabells, diversos acabats estructurals i altres tipus de complements i detalls van a càrrec de diversos membres de la colla.

Els nous Avis del Garbí es van estrenar el 8 de maig de 2022, a una festa organitzada per l’antiga Colla d’en Terenci a l’Ermita de Sant Simó en motiu del bateig d’en Rebentaxarxes de qui els Avis serien els seus padrins. La trobada va comptar amb l’assistència de varis ex-monitors dels esplais Garbí i BUFF, i en presència d’en Mossèn Biscúter, també es portaria a terme l’apadrinament de la nova parella; sent en Pasqual i la Palaueta els padrins de Avi; i el Paler i la Maria de Mata els de la Àvia. En aquest dia molt calorós, la parella de gegant també va sorprendre traient aigua i remullant als acalorats convidats, ell pel cigarret i ella pels pits.

Uns mesos després, la Colla d’en Terenci de l’Institut Thos i Codina deixa enrere aquesta figura que durant un temps custodien i representen arreu de la ciutat, passant a ser la nova colla gegantera del barri. És a partir de llavors que es pren la decisió de nomenar l’Avi i la ’Àvia com a gegants constitutius d’aquests inquiets geganters. Aquestes però, no seran les úniques figures que els representaran, perquè la Geganteta del Dimoni Brut de l’antic grup d’animació El Dimoni Brut també passaria a formar part de la nova comparsa gegantera del barri de Molins.

Els Avis tenen una estima especial per part d’aquesta WEB, ja que la Coral Mas va ser monitora de l'Esplai Garbí durant uns quants anys (entre el 1990 i el 1995), i durant aquella època es podria dir que va conviure amb les figures; els veia, els arreglava, i fins i tot els portava en algunes ocasions, cosa no massa fàcil degut al pes tan descompensat de les peces; uns gegants de més de quatre metres fets pel propi membres de l'esplai de forma molt artesal.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

07/07/2024 - Festes del Barri de Molins-Torner-1r de Maig
05/07/2024 - Festes del Barri de Molins-Torner-1r de Maig (Inici de Festes)
22/06/2024 - Festes del Carrer Sant Joan
21/06/2024 - Espectacle de l'Obrador de Poli-Art de Molins
16/06/2024 - Festes del Barri de Vista Alegre
08/06/2024 - Festes del Barri de Pla d'en Boet
07/06/2024 - Estrena dels Nous Capgrossos del Barri de Molins
31/05/2024 - Festes del Barri de Rocafonda-L'Esperança-Ciutat Jardí
01/05/2024 - 30a Trobada de Gegants del Barri de Sant Josep de l'Hospitalet de Llobregat
28/04/2024 - Trobada Nacional de Gegants. 600 Anys de Gegants a Barcelona
23/04/2024 - Diada de Sant Jordi
13/04/2024 - 25è Aniversari del Senyor Carretero
02/01/2024 - Rebuda al Patge Reial dels Reis Mags
02/12/2023 - Cercavila Solidària per La Marató de TV3 2023
11/11/2023 - Trobada de Gegants de l'Escoles Pia Santa Anna
24/09/2023 - Festa Major de Calella
17/09/2023 - 70 anys dels Gegants del Poblenou de Barcelona
09/09/2023 - Celebració de la Diada de Catalunya del Càmping Touring Mataró
28/07/2023 - Les Santes, Festa Major de Mataró (43a Cursa Popular Les Santes)
24/07/2023 - Les Santes, Festa Major de Mataró (La Gegantada)


Veure totes les sortides arxivades d'aquest gegant

© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat