La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.230.223
Usuaris Conectats : 5


El Sol

www.gegantsmataro.cat

Nom: Sol del Solstici d'Estiu
Parella: Lluna del Solstici d'Estiu
Entitat: Comissió de Veïns del Carrer de Sant Joan
Barri: Centre

Constructor: Antoni Maymó Mas

Any: 1999 (2001 com gegant)

El somrient Sol del carrer de Sant Joan representa, com no podia ser d’una altra manera, la figura indiscutible de l’astre rei i tot el que amb ell s’identifica a la nit màgica de Sant Joan. Encara que és conegut a tot Mataró només com el Sol, el seu nom complert és el Sol del Solstici d’Estiu.

El Sol i la Lluna són els personatges triats pels veïns del carrer de Sant Joan com a representatius de la seva revetlla. Aquestes figures protagonitzen el moment més emblemàtic de la nit del 23 de juny, quan acompanyen a les bruixes des de la plaça de la Peixateria, travessant tot el carrer de Sant Joan, fins l’esplanada de Can Maitanquis. Les bruixes, amb les torxes portadores del foc del Canigó, recorren el carrer fins al capdavall, darrera d’elles, el Sol i la Lluna, entre mig de bruixes i gegants, els follets aniran encenent els fanalets del veïns i convidats.

A l’esplanada de Can Maitanquis, just davant del carrer de Sant Joan i amb la platja i el cel de fons, un munt monumental de llenya espera ser consumida pel foc. Les bruixes dansen i fan encanteris, mentre la flama del Canigó, com a símbol de la cultura, cala foc a la foguera. Al encendres, bruixes, follets i gegants fan una rodona al voltant i comencen a fer giragonses i ballar al voltant del foc. La intenció del foc és cremar tot allò que no ens deixa avançar, que ens fa nosa i que volem canviar en la nostra vida, d’aquí que molts també s’hi acostin i hi llencin la seva espelma per tal que es compleixin els seus desitjos.

El Sol i la Lluna, van ser construïts pel mataroní Antoni Maymó i Mas; el Sol l’any 1999 com un gegant de pal i, la Lluna, un any més tard, en forma de capgròs. La parella va aparèixer, ja convertida en gegants, durant les festes del carrer de Sant Joan de l’any 2001 per a formar part del recent acte de la “Baixada de les Bruixes” i encesa de la foguera.

La Nit de Sant Joan no té una festa única a Mataró, sinó que, simultàniament, molts barris i carrers tenen les seves fogueres i revetlles pròpies. Tot i així, en molt poc temps, la cerimònia de la ‘Baixada de les Bruixes’ del carrer de Sant Joan s’ha convertit en tot un referent per la ciutat que aplega moltíssima gent que, un cop encesa la foguera, balla ritualment al seu voltant, al costat de les bruixes i els gegants, per celebrar la festa del solstici d’estiu.

La Revetlla de Sant Joan, la festa del solstici d’estiu

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes es celebra a diferents indrets del món, durant la nit entre el 23 i 24 de juny. És una nit màgica en que es celebra el solstici d'estiu, amb dos dies de retard.

La durada dels dia, moment entre que surt el sol fins que es pon, és variable al llarg de l'any. El dia més llarg correspon al solstici d'estiu (21 de juny), i marca el pas de la primavera a l'estiu; el més curt correspon al solstici d'hivern (22 de desembre), i marca el passatge de la tardor a l'hivern.

L’origen de la celebració dels solsticis és pagà i molt antic, tot i que l’Església els ha fet coincidir amb la data de naixement de Sant Joan Baptista, el d’estiu, i amb el dia de Nadal, el d’hivern. La revetlla de Sant Joan en realitat és un culte al Sol, a l'allargament del dia amb elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, el ball, els petards, els guariments i un munt de rituals màgics.

Les celebracions arreu de Catalunya (i a molts altres indrets) tenen el foc com a element característic. Es fan fogueres comunals, familiars i individuals i segons la tradició de cada localitat se'n munten moltes de diferents o només se'n fan en una plaça o carrer en concret, tradicionalment amb objectes inservibles de fusta que s'han anat acumulant durant tot l'any. També hi ha la creença que les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris que només campen durant aquesta nit o ho fan més intensament i en més nombre.

La relació entre el foc i el solstici d’estiu ve de molt lluny: se sap que les civilitzacions mediterrànies més antigues ja celebraven la nit més curta de l’any encenent fogueres. En el curs de la història el ritu ha perviscut en les diverses circumstàncies: es va cristianitzar a la fi de l’imperi Romà, es va mantenir més endavant gràcies a la permissivitat cultural dels àrabs i en èpoques més dures va sobreviure per l'arrelament en l’àmbit familiar. El fet és que la tradició dels focs es manté ben viva gràcies al contingut social, col·lectiu i cerimoniós que porta implícit.

La Flama del Canigó

A la tradició del foc, als Països Catalans es va sumar una iniciativa encetada el 1955 per l'excursionista nord català Francesc Pujada que, portat pel seu entusiasme pel massís del Canigó i inspirat pel poema èpic de Jacint Verdaguer (Canigó, 1886), va tenir la idea, juntament amb Esteve Albert i Josep Deloncle, d'encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim d'aquesta muntanya i, des d'allà, repartir la flama per totes les contrades dels Països Catalans. S'iniciava així la tradició de la Flama del Canigó,

La flama, s’entén com una simbologia vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana i roman encesa tot l’any al Castellet de Perpinyà i es renova cada 23 de juny de bon matí al cim del Canigó.

Canigó, Llegenda pirenaica del temps de la Reconquesta

Canigó és un poema èpic de 1886 escrit per Jacint Verdaguer que constitueix un dels poemes clau de la Renaixença catalana. Consta de més de quatre mil versos en dotze cants i un epíleg. El tema és el del naixement de la nació catalana a les valls pirinenques a l’època carolíngia.

L'acció transcorre als Pirineus durant el segle XI. La història comença quan Gentil, fill del Comte Tallaferro, després de ser armat cavaller a l'Església de Sant Martí del Canigó, s'afegeix a l'exèrcit cristià que està en missió de parar l'atac dels musulmans.

Més tard, el noi, que fa guàrdia al castell de Rià per evitar un atac dels àrabs, contempla el Canigó mentre el seu escuder li comença a parlar de les fades que hi viuen, i ell decideix de traslladar-s'hi.

Allà és rebut per Flordeneu (Griselda o Edelweiss), la reina de les fades, però sota l'aparença de Griselda. Aquesta el sedueix i recorren tots dos junts els dominis pirinencs. Encisat per ella, el minyó s'oblida de la batalla i l'acompanya en un vol pels Pirineus en una carrossa voladora mentre ella li ensenya la serralada i les seves llegendes.

Guifré, l'oncle del cavaller, s'adona que l'exèrcit cristià està perdent i ho atribueix a la deserció de Gentil. L'oncle el sorprèn quan està amb la fada i, llavors, dominat per la ira, mata el seu nebot després d'estimbar-lo muntanya avall. Mentre el seu pare venç els àrabs, el cadàver de Gentil és dut a l'ermita de Sant Martí.

Guifré es penedeix del seu crim, aconsegueix que Tallaferro el perdoni i decideix fer-se monjo. Quan Guifré es troba a les portes de la mort, demana que en el lloc on morí Gentil hi sigui plantada una creu.

Poema Muntanyes del Canigó
(escrit per Mossèn Cinto Verdaguer)

Muntanyes del Canigó
fresques són i regalades,
més que més ara a l'estiu
que les aigües són gelades.
Tres mesos hi sóc estat
sens veure persona nada
sinó un trist rossinyolet
que nit i dia cantava;
mes ara em penso que és mort,
tres dies ha que no canta.

M'ha vingut enyorament
i una cruel mala gana.
Ningú no m'entén el mal,
ningú coneix el que em mata,
sinó una nina que hi ha
que és la meva enamorada.

Un dia jo l'encontrí,
l'encontrí a punta d'alba;
al torrent de Sant Martí
l'encontrí que ensabonava.
Jo li don el Déu-te-guard,
paraula no m'ha tornada;
jo que li torno a donar
i ella calla altra vegada.

- Jo no sé amb què compara't,
amb el vent o amb la gelada;
te compararé amb el vent,
que cada hora fa mudança:
al dematí vent serè,
a les onze marinada,
a migdia vent de dalt
i a la tarda tramuntana.

Mossèn Cinto Verdaguer© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

12/07/2021 - IX Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró - Els gegants al Casc Antic (Exposició)
10/07/2019 - VII Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
23/06/2019 - Festes del carrer Sant Joan
01/09/2018 - Festes del Barri Les Santes-Escorxador
25/07/2018 - Exposició de gegants a biblioteques de Mataró (Biblioteca Antoni Comas)
11/07/2018 - VI Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
23/06/2018 - Festes del Carrer Sant Joan (Revetlla)
16/06/2018 - Festes del Carrer Sant Joan (Celebració del 25è aniversari del carrer)
12/07/2017 - V Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró
28/08/2016 - Festes del Barri Les Santes-Escorxador
30/08/2015 - Festes del Barri Les Santes-Escorxador
06/03/2015 - Gegants de Mataró. 15è Aniversari de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró (Exposició)
11/07/2013 - I Mostra de Gegants de Barri de Mataró
23/06/2013 - Festes del Carrer Sant Joan
27/10/2012 - Festes de Sant Simó
23/06/2012 - Festes del Carrer Sant Joan (Baixada de les Bruixes i Follets)
29/10/2011 - Festes de Sant Simó
23/06/2011 - Festes del Carrer de Sant Joan (Baixada de les Bruixes i Follets )
26/03/2011 - Innauguració del Centre Cívic Cabot i Barba
30/10/2010 - Festes de Sant Simó


Veure totes les sortides arxivades d'aquest gegant

© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat