La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.111.531
Usuaris Conectats : 4


Pere Joan Ferrer Destorrent

www.gegantsmataro.cat

Nom: Pere Joan Ferrer Destorrent
Entitat: Grup d'Animació Barrila
Barri: Eixample

Constructor: Pere Casanovas, Toni i Xavier Maymó i altres membres del Grup

Any: 1977

En Pere Joan Ferrer i Destorrent és un dels gegants més antics que es conserven a Mataró, tot i que malauradament, ja fa molts anys que no surt al carrer.

Representa la figura històrica d'un senyor de Burriach que visqué a la comarca el segle XV, i fou l'últim regent del castell que presideix la ciutat de Mataró.

Va ser construït l’any 1977 per alguns membres del Grup d'Animació Barrila. La testa i les mans va ser obra de l'escultor Pere Casanoves, el vestit va anar a càrrec de l'Angelina i la Teresa Mas, la perruca amb cabell natural va ser feta per en Josep Damaret Valldeoeras (perruquer teatral de Barcelona) i l'estructura final per en Toni Maymó, en Xavier Maymó, en Quim Castellà i altres membres del Grup.

Des de la seva creació, va representar una de les peces principals de la comparsa d'animació del Barrila, creant una gran espectació ja que, una de les coses més curioses era el teatrí de titelles situat a la panxa del gegant; s’hi varen fer poques representacions però quan s’hi feien, aquest impressionant i curiós escenari deixava a tothom bocabadat amb les rondalles que s’hi relataven. Una altre característica és que podia girar el cap i així donar la seva opinió sobre la representació fent moviments de negació si no era del seu agrat.

El Pere Joan Ferrer representa la figura d'un personatge històric que va viure entre els anys 1431 i 1502. Pere Joan Ferrer Destorrent, senyor del castell de Burriach, era un cavaller i militar que va jugar un paper molt important en els afers polítics de la segona meitat del segle XV. Com a ciutadà de Barcelona, es decantà contra el rei Joan II en la guerra civil del segle XV i fou governador del Rosselló i la Cerdanya (1465) i diputat de la Generalitat (1465). Quan va canviar de bàndol, i es va posar al costat del rei, aquest li lliurà Mataró el 1471, separant així la ciutat de la corona reial, i convertint-lo en senyor absolut de tota la comarca, poder que augmentaria 4 anys més tard quan en Joan II li atorgà també la jurisdicció civil i criminal sobre els seus vassalls per a tota la baronia del Maresme. Aquest drets els va perdre al 31 de juliol de 1480, degut a les peticions fetes per les parròquies de la comarca al nou rei Ferran II, successor de Joan II. El tractat de Toledo signat aquell dia, reincorporà Mataró a la corona reial. Pere Joan Ferrer Destorrent també va destacar com a escriptor, realitzant diversos poemes amorosos i el tractat de cavalleria "Sumari de Batalla a Ultrança".

El Grup Barrila s'ubicà durant molts de temps al local de les antigues Cooperatives de Mataró situat al carrer Deu de Gener (ben a prop de la plaça de Cuba i que va ser destruït per un incendi que va cremar també bona part del material del grup). A més d'en Pere Joan Ferrer tenien un altre gegant de tipus motxil•la que representava un dimoni. El Dimoni, era un capgròs comprat cap a l'any 1981 al taller barceloní El Ingenio. Els membres del Grup Barrila el volien perquè formés part de la seva comparsa d'animació en una de les seves obres. Però el Dimoni no havia nascut per ser un capgròs, doncs tenia que imposar respecte i representar amb magnitud el seu caràcter maligne, de manera que ben aviat el van convertir en gegant, primer amb estructura normal, i posteriorment tipus motxil•la.

En Pere Joan Ferrer i el Dimoni, un cop dissolt el grup, van ser guardats al Foment Mataroní, i custodiats durant molts anys per en Quim Castellà membre de la colla que treballava allà.

Cap a l’any 2006, el Foment va fer reformes i en vista que no podien fer-se càrrec d’aquestes figures que portaven tres decades tancades allà, van fer una crida per veure si algú les volia salvar. Membres de La Web dels Gegants de Mataró, acompanyats per antics membres del Grup Barrila van treure en Pere Joan Ferrer del Foment; actualment el gegant està a mans d’en Xavier Maymó (un dels seus constructors inicials) en procés de restauració. El cap del Dimoni no es va trobar.

Una altre de les figures més emblemàtiques del Barrila va ser el Senyor Ramon, un nan de cap enorme i amb un barret de copa llarguíssim. El van construir els membres del Barrila sobre l’any 1976 i va desaparèixer el 1979.

El bestiari del grup estava format per un elefant i un cavallet. L’enorme Elefant es va construir per l’espectacle de circ al carrer. El van construir entre en Xavier Maymó (caparràs) i en Quim Castellà (carcassa). El cavallet estava fet de pasta de paper amb base de reixat de galliner; era el Cavall de Bastos, i el portava en Xavier Maymó amb una porra a la mà, feta de tela i farcida d’escuma, amb la que copejava suaument la canalla.

El grup d’animació també comptava amb tres capgrossos, el Lleó, el Moro i la Piteruda que atonyinava a tothom amb el seu bolso. Totes aquestes figures segurament també es van cremar a l’incendi de l’edifici del carrer de Deu de Gener.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

10/07/2019 - VII Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
24/04/1983 - Bateig dels gegants de Tona
23/04/1983 - Diada de Sant Jordi
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Cercavila de tots els gegants de la ciutat)
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Gran concentració de gegants de la ciutat a la plaça de Santa Anna)
23/04/1979 - Diada de Sant Jordi
27/11/1977 - Festa de Reivindicació del Teatre Clavé (Presentació del Pere Joan Ferrer i Destorrent)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat