La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.594.861
Usuaris Conectats : 6


Palau I

www.gegantsmataro.cat

Nom: Palau I
Entitat: Esplai Garbí
Barri: Centre

Constructor: Membres de l'esplai Garbí

Any: Hivern-Primaverda de 1979

Els primers gegants que va tenir l’esplai Garbí van ser en Palau I i en Garbí II. Van ser dissenyats i construïts cap a l’any 1978 o 1979 per en Josep M. Gomis i altres membres de l’esplai. Feien uns dos metres d’alçada i l’estructura es va fer aprofitant dos vestiments de portes; els caps eren fets amb cartolina de colors. Representaven dos reis i acostumaven a participar a la festa de final de curs de l’esplai. No van durar massa, ja que la idea era fer-ne uns altres de més consistents. Les últimes referències d'aquest gegants les tenim per la diada de Sant Jordi del 79 i la festa de l'esplai, celebrada a la plaça dels Ninots el 14 de juny del mateix any.

Els primers i històrics avis del l'Esplai Garbí, l’Avi i la Iaia, van ser estrenats per Les Santes del 1979. Aquests enormes gegants, representaven una mena d'homenatge a tots els avis i àvies, tan directament relacionats amb els nens i nenes de l'esplai en particular i de qualsevol lloc, en general.

Els caps eren de cartró, tot i que una mica més elaborats que els dels antics gegantons reis. Els vestits varen ser dissenyats i confeccionats per la Sra. Joaquima Barbena, mare de la monitora Montse Borrell.

Les testes d’aquesta parella d'avis es van substituir per les actuals, de fibra de vidre l’any 1980. No obstant, les antigues es van continuar guardant força temps a l'últim pis de l'antiga seu de l'esplai, al carrer d’en Palau, fins que aquest es va traslladar al carrer de Velázquez, l'any 1998.

Aquests avis, de 4 metres d’alçada, van ser molt populars durant tota la dècada dels anys 80 i principis dels 90, però cap a la segona meitat d’aquests, degut en bona part als canvis de seu del Garbí (van deixar el carrer d'en Palau, on havien estat prop de 20 anys i es van instal·lar, primer al carrer de Velàzquez i més tard a l'edifici de Les Esmandies), i també al relleu generacional dels seus membres, els gegants es van anar arraconant i de mica en mica van caure en l'oblit (l'última sortida que van fer va ser per la diada de Sant Jordi de 1994). Actualment l'Avi i la Iaia, es troben en procés de remodelació a la seu de La Mar de Garbí, entitat a la que pertany l'esplai Garbí, ubicada al Casal de Barri de Peramàs-Esmandies.

L’esplai també va comptar amb la Cuca del Mestral i el Drac del Gregal, dues figures fetes pels nens i nenes de l’esplai a base de paper maché i una llarga cua de roba que permetia amagar-hi gran part del grup. Uns a dintre, i la resta a fora guiant, s’anaven tornant per fer córrer aquests animalons.© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

16/06/1979 - Festa l’Esplai Garbí
23/04/1979 - Diada de Sant Jordi
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat