L'Escorxador

La Web dels Gegants de Mataró

Nom: L'Escorxador
Alçada:
Colla: Colla del Palau-Escorxador
Població: Mataró (L'Escorxador)
Constructor: Eugeni Soler
Any: 21 de juny de 1980

* Foto cedida per Eloi Miralles (Arxiu Ferragut)

L'Escorxador és el precessor de l'actual gegant del barri: en Pasqual; i com ell, representa la figura d'un treballador de l'antic escorxador de Mataró (edifici emblemàtic d'aquesta part de la ciutat).

Encara que la fesomia de l'Escorxador és totalment diferent a la de l'actual gegant, la roba sí que és molt similar (per no dir igual), amb una bata llarga representativa del seu ofici, mocador blau al coll, faldilles negres i un gran ganivet de carnisser a la mà dreta.

El va construir l'any 1980 el desaparegut Eugeni Soler (veí del barri i membre d'El Tramvia i de Dagoll Dagom, i molt esmentat en aquesta Web per haver construït i contribuït a la creació de diversos gegants mataronins).

El gegant va ser estrenat i batejat el dia 21 de juny de 1980 durant les festes del barri (en aquella època era conjunta la del Palau i la de l'Excorxador), i va ser apadrinat per en Robafaves, la Geganta, els Gegants de la Setmana de l'Infant, el del GEM i el de Sant Josep. Després, tots ells van participar en una gran cercavila amenitzada pel Grup d'Animació Barrila.

Des de la seva creació i durant deu anys, el gegant va ser molt participatiu, tant a les festes del seu barri com a la d'altres barris veïns: Sant Simó, Rocafonda, ... i posteriorment, El Palau (quan l'Escorxador i aquest van decidir celebrar les seves festes per separat).

Cap a l'any 1990 el gegant ja estava una mica deteriorat i els veïns es van plantejar seriosament la seva substitució per un de nou. La seva darrera sortida multitudinària va ser per la diada de Sant Jordi d'aquell any, i uns quant mesos més tard va desaparèixer definitivament, (segurament es va fer malbé del tot i es va llençar), donant el relleu al nou Escorxador (l'actual Pasqual), fet pel famós ninotaire Josep Cardona 'Nona'.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat